ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ
Μια παραδοσιακή συνταγή από τη γιαγιά
Υλικά: 1 κ.σύκα ξερά, 1 κ.ζάχαρη, λεμόνι, κανέλλα, νερό
…
Πλένουμε τα σύκα και κόβουμε τα κοτσάνια τους. Τοποθετούμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε για 20’ σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν σουρώνουμε τα σύκα φροντίζοντας να μείνει μέσα στο σκεύος μας, περίπου ένα ποτήρι νερό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και πολτοποιούμε τα σύκα και το σιρόπι τους στο μπλέντερ φροντίζοντας να μείνουν μικρά κομματάκια σύκου. Εναλλακτικά αλέθουμε το μείγμα περισσότερο για να γίνει πηχτή, λεία μαρμέλαδα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 1 ώρα, σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κολλήσει η μαρμελάδα. Μερικά λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι και ένα κ.γ. κανέλλα. Σβήνουμε και αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα την μαρμελάδα για ένα 24ωρο. Ελέγχουμε αν έχει βγάλει υγρά κι αν ναι, βράζουμε για 10’ λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς, σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά. Ή μαρμέλαδα μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Γλυκό του κουταλιού με ξερά σύκα
4-5 μοσχοκάρφια (καρφάκια γαρίφαλο)
Κλείνουμε καλά με το καπάκι και αφήνουμε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Σαλάτα με ξηρά σύκα και μπαλσάμικο
Υλικά
- 1 μεγάλο μαρούλι
- 4-5 ξερά δαμάσκηνα
- 4-5 ξερά σύκα
- 100 gr γραβιέρα
Για την σως:
- 1,5 κουταλιά της σούπας μέλι
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 φλυτζανάκι του καφέ μπαλσάμικο
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το μαρούλι και το κόβουμε.
- Κόβουμε σε κομματάκια τα φρούτα.
- Κόβουμε σε μπουκιές την γραβιέρα.
- Αλατίζουμε ελαφρά.
- Για την σως ανακατευούμε ολα τα υλικά.
- Βάζουμε ολα τα υλικά σε ενα μεγάλο μπώλ περιχύνουμε την σαλάτα με την σως και έτοιμη!